Vakantiekriebels in je hoofd

 

 

 

Ja het is bijna zover, de zomervakantie. Lekker ontspannen en relaxen?Het klinkt heel logisch en heerlijk, maar toch zorgen die “vakantie kriebels” voor sommigen van ons voor een enorme bron van stress. Hoe zit dat bij jou? Ervaar jij ook stress bij de gedachte dat je volgende week op vakantie gaat? Of kun je (bijna) niet ontspannen als je eenmaal op je vakantiebestemming bent? Een aanzienlijk deel van deze stress kan voorkomen worden.

 

Heb jij dit jaar opnieuw bewust gekozen voor een vakantie aan de Costa Balkonia,  Bad Hintergarten of Saint-Bel-étage sur Souterrain ( dat laatste geldt letterlijk voor mij) of toch een plek in het buitenland. De vakantieperiode is over het algemeen hét moment om weer even bij te tanken. Loskomen van wat je normaal doet, niets moeten, relaxed en zorgeloos heerlijk ontspannen. Om daarna weer fris, fruitig  en met een opgeladen batterij, vol energie op het werk te verschijnen en/of je dagelijkse activiteiten te hervatten.

Heerlijk ontspannen?

Aan de ene kant is het een fijn idee om je vakantie te vieren. Om en om bruin bakken aan een zonovergoten Riviera of lekker actief bezig te zijn, wandelen in een onbekende natuurlijke omgeving, cultuur snuiven….Aan de andere kant is dát ook juist waar je tegenop kunt zien. Gek eigenlijk toch of toch niet ? Wat betekent het om in een groen, geel of nu nog oranje gebied ” grens overschrijdend” los te willen komen van alle dagelijkse beslommeringen. Is het wel veilig?

Persoonlijke vakantie kriebels

Kort geleden sprak ik een client over haar vakantie;

…….“het houd me nu al wakker, gele boekje, vaccinatie app, Spanje is nu nog oranje, ik kan wel heen, terug in quarantaine, hoe doe ik dat met werk, vliegen via de Balearen kan wel…….”

Ook niet onbekend

……” die bedden je weet natuurlijk nooit wat het gaat zijn, mijn kussen neem ik mee, altijd weer wennen, ik weet nu al dat dat slapen helemaal niks gaat worden, vakantie uitrusten, pffff ik kom gesloopt terug”……..

Of

….”ik word al moe als ik er aan denk, mijn mailbox moet wel leeg zijn en alles de laatste dag wegwerken, anders kom ik het weer tegen na mijn vakantie en ik wil mijn collega’s er ook niet mee belasten. En dan de volgende dag hup de auto in en rijden, de eerste paar dagen ben ik altijd doodmoe en niet te genieten….”

Vakantiekriebels in je hoofd. Gedachten, geproduceerd door het brein dat nog vóórdat je in de auto zit om te vertrekken naar je vakantieadres je stress thermometer tot tropische temperaturen doet oplopen.

Het waarschuwende brein

Dat brein reageert eigenlijk heel goed en wil jou waarschuwen voor een eventuele bedreiging. En omdat alles anders is in je vakantieomgeving, is de kans zeker aanwezig dat je inderdaad, met een brein vol negatieve vakantiekriebels niet goed slaapt en alert moet zijn op de regels die gelden op jouw vakantieadres. En daar moet je op voorbereid zijn, of niet soms?

Je wil eigenlijk héél graag op vakantie, maar je brein maakt je wijs hoe dramatisch het wel niet kan worden als je gaat.

Een andere aanpak

Wat denk je, brengen die uit zorgen en negatieve hersenspinsels je dichter bij een ontspannen zorgeloze vakantie……nee dus. En dus gewoon op vakantie gaan met vakantie kriebels in je hoofd en al. Je kunt dat waarschuwende brein toch niet thuis op het nachtkastje laten liggen ! Met een andere aanpak kun je mogelijk die vakantiestress wel voorkomen en dat is een keuze die ik je graag wil laten maken.

 

Tips

1. Stel grenzen aan de hoeveelheid werk en draag klussen op tijd over

Je probeert in de week voor je op vakantie gaat nog snel al je werk af te maken. Eigenlijk is het veel te veel en het gevolg is dan ook dat je uitgeput aan je vakantie begint. De eerste week heb je nodig om bij te komen.

Het is beter om een reële planning te maken en je grenzen goed te bewaken, stel prioriteiten. Voorkom dat je op de laatste dag voor je vakantie extra hard moet werken. Lukt het niet om al je werk af te krijgen? Zorg dan dat je werk op tijd overdraagt aan een collega.

2. Begin een paar dagen van te voren met de voorbereiding

Maak van te voren lijstjes. Stel een lijst samen met de spullen die je nodig hebt en een lijst met spullen die je nog moet aanschaffen voor je reis. Maak ook een lijstje met zaken die je nog moet regelen voor je weggaat, zoals een oppas vinden voor eventuele huisdieren en iemand vragen om op het huis te passen.

Bepaal samen met de mensen waarmee je op vakantie gaat wie voor wat verantwoordelijk is. Zo kunnen hier geen misverstanden over ontstaan. Ook voorkom je zo dat één iemand alle voorbereidingen op zich neemt en hierdoor gestrest aan de vakantie begint.

3. Verwacht geen perfecte vakantie

Ondanks dat de mooie plaatjes op social media je anders doen geloven, is bijna geen enkele vakantie perfect. Sta je uren in de file? Blijkt de zee toch minder blauw? Of valt je hotel in het echt toch een beetje tegen? Ook op vakantie kun je te maken krijgen met tegenslagen. Om teleurstelling te voorkomen kan het helpen om je verwachtingen van te voren bij te stellen. Er gaan wellicht dingen fout en je zal misschien ook niet ieder moment genieten, accepteer dat.

4. Geef je lichaam de tijd om aan de nieuwe omstandigheden te wennen

Neem na aankomst voldoende rust voordat je dingen gaat ondernemen. Probeer de eerste dagen aandacht te schenken aan het (thuis) ritme van eten, drinken en ( voldoende)slapen.

5. Geef elkaar de ruimte op vakantie

Maak goede afspraken met de mensen met wie je op vakantie gaat. Spreek verwachtingen naar elkaar uit om teleurstellingen te voorkomen. Zorg ook dat je tijdens de vakantie voldoende tijd neemt voor jezelf.

 

Helpen bovenstaande tips niet? Of ervaar je vaak stress en wil je hiervan af? Je kunt altijd contact opnemen voor een persoonlijk advies 0229-239440 of meld je aan via de website