Coronacrisis, beweegcrisis, slaapcrisis?

Waarom ritme zo belangrijk is.

Een half uur per dag wandelen, dat zou eigenlijk iedereen moeten kunnen. Bewegen is immers gezond en gezond bewegen beïnvloed de kwaliteit van jouw slaap.Op dit moment doen we het alleen veel te weinig dat bewegen. De coronacrisis heeft een grote, negatieve impact op ons beweeggedrag. En dus zitten we in een beweegcrisis.

Uit een recentelijk onderzoek gepubliceerd door het Kenniscentrum Sport & Beweging naar onze fysieke inspanningen tijdens de Coronacrisis, komt daar een verontrustend beeld uit tevoorschijn. De wereldwijde beweegrichtlijn is dat mensen 150 minuten per week matig intensief bewegen. Uit het onderzoek blijkt dat er sinds de aanvang van de coronacrisis al 750.000 Nederlanders van 25 jaar en ouder bij zijn gekomen, die dit niet halen.

Bankhangers

Al voor de coronacrisis was ons beweeggedrag zorgelijk. We hangen graag op de bank. “In 2018 voldeed nog bijna de helft van de volwassen Nederlanders (46%) aan de aanbevolen beweegnorm. Aan het begin van de crisis, in april 2020, zakte dit naar slechts 29%.” De zomerse versoepelingen zorgden voor licht herstel, maar aan het eind van vorig jaar bewogen nog altijd minder mensen volgens de gestelde norm (36%). De gevolgen van bankhangen en dus minder bewegen kunnen groot zijn.

Als de coronacrisis nog veel langer duurt, zal ook de beweegcrisis langer gaan duren. Gedrag slijt in, en minder bewegen zet je dus niet zomaar weer even om in meer bewegen. En dat terwijl je door meer te bewegen, door de productie van de geluks hormonen dopamine en serotonine, jezelf gezonder voelt en het leven meer lijkt te waarderen.

Slaapcrisis

De coronacrisis lijkt op zichzelf al genoeg redenen tot slaapproblemen te geven. Of juist niet?

Wat blijkt: slechte slapers slapen nu iets beter, en goede slapers juist iets slechter en daar speelt leeftijd een grote rol in. Uit recent onderzoek naar het mentaal welbevinden (slaapproblemen)naar leeftijd van het RIVM blijkt dat het percentage met een slaapcrisis het hoogste is  bij jongeren ( van de 16-24-jarigen geeft 40% ), vergeleken met 13% van de 70-plussers.

Slaapkwaliteit

Een gezond dag/nachtrimte (circadiane ritme) houdt je gezond, verhoogt je weerstand en veerkracht. Dat slaap een goede tijd is om het immuunsysteem/afweersysteem goed te laten functioneren weten we al langer. Een regelmatige en goede, kwalitatieve slaap is dus constructief om corona te bestrijden. Hoewel isolatie en hygiëne effectief zijn om besmetting te voorkomen, spelen ze geen rol in het opbouwen van weerstand voor het virus, minder ziek te worden of sneller te herstellen. De beweegcrisis , social distancing en daarmee de verminderde mogelijkheden om te “ontstressen” zal het niveau van het stresshormoon cortisol doen stijgen en daarmee de kwaliteit van de slaap niet bevorderen.

 

Beweeg meer, slaap beter, slaap dieper.

 

Bewegen verlaagt het cortisol niveau en brengt je dichter bij de beste lichaamsherstellende magie  van de diepe slaap. Tijdens deze slaapfase werkt het lichaam aan het herstellen van je spieren, botten, organen en functioneren van je afweersysteem.

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Sleep is bewezen dat cardio-vasculaire oefeningen de eerste tekenen van slapeloosheid bij gezonde mensen kunnen verminderen. Onderzoek toont aan dat weerstandsoefeningen, zoals gewichtheffen als alleenstaande oefening (dus niet in combinatie met een cardiovasculaire oefening), bijzonder gunstig zijn voor alle aspecten van de slaap, zo bleek in 2017 uit studieanalyses in Sleep Medicine Reviews. Weerstandtraining bleek de kwaliteit van de slaap te verhogen, en angst en depressie terug te dringen. Uit een onderzoeksanalyse gepubliceerd in Mental Health and Physical Activity, waarbij meer dan 3.000 volwassenen tussen 18 en 85 jaar oud betrokken waren, bleek ook dat beweging hielp om sneller in slaap vallen, en dat het de kans op een buitensporig slaperig gevoel gedurende de dag verminderde.

Ritme

Je weerstand en immuunsysteen een boost geven kan heel eenvoudig: behoud je circadiane ritme en volg een dagelijkse routine.´ 

Alle lichaamsbeweging verbetert de slaap, of je nu rustig, matig of intensief beweegt, Je past het intensiteitsniveau aan passend bij je algemene lichamelijke gezondheid, je conditie en je werkschema. Dat kan variëren van ademhalingsoefeningen, tai chi of yoga, stevig doorwandelen of -fietsen, tot een intensieve sporttraining at home of online.

Je krijgt de beste resultaten als je 's ochtends beweegt, of minstens vier uur voor bedtijd. En als je buiten beweegt, is de extra blootstelling aan daglicht ook mooi meegenomen.

Veel plezier dus bij het vinden van jouw ideale ritme en beweegformule! Jouw boost aan gezondheid en geluk. Als je die eenmaal gevonden hebt, hou je er dan ook tenminste 6 weken aan.

 

Voor meer inspiratie bekijk het filmje door te klikken op de afbeelding.

 

 

Voor persoonlijk advies op maat over het vinden van jouw succesformule kun je contact opnemen met onze slaapoefentherapeut en/of leefstijlcoach.
0229-239440 .